Er du tryg ved at stille dig op for en større forsamling og præsentere? Nogle personer trives rigtig godt med formidlingsrollen, mens andre helst undgår situationen – og bliver nervøse. Ved hjælp af konkrete støtteværktøjer og et større indblik i, hvordan du lykkes med at styrke dine formidlingsevner, kan du træne dig selv til blive en skarpere formidler. Men hvad skal der til?
En god start og en god afslutning
Det er altafgørende, at du ved, hvem du skal præsentere for. Lav derfor grundig research på dem, du skal tale for, således at du gør indholdet relevant og vedkommende. Forbered dit indhold grundigt og gør ekstra meget ud af din indledning. Et eksempel på en god indledning kunne f.eks. være en god historie eller nogle overraskende tal. Du skal få tilhørerne til at tænke ”Det begynder godt det her …”. Det giver dig mulighed for at have en god kontakt med de tilhørende fra start. Det samme gælder for din afslutning. Her skal du forberede dig selv på, hvor din tale skal lande.
Manuskriptet
Lav et talevenligt manuskript, hvor du ved hjælp af f.eks. ord, tegninger og symboler skaber dig et overblik. Tænk på, at de tilhørende kommer for at høre dig, fordi du ved noget, de kan have glæde af. Der vil altid være forskellig energi i en gruppe. Nogle gang vil du opleve, at de tilhørende er særligt aktive. De stiller måske mange spørgsmål. I sådanne tilfælde skal du på forhånd være forberedt på, hvordan du bedst kan skære i dit manuskript. Således at du ikke kommer i tidsnød. Omvendt skal du være klar til at udvide dit indlæg, hvis du oplever, at du har ekstra tid end forventet.
Få styr på nerverne
Som tidligere beskrevet, skal du forsøge at overbevise dig selv om, at de tilhørende er kommet for at lytte til dig og dine budskaber. Det kan være med til at holde nervøsiteten nede. Nogle personer har også glæde af at sige til sig selv: ”Hvad er det værste, der kan ske hvis klappen går ned?”. Med mentaltræning kan du forebygge din nervøsitet f.eks. ved at tænke positivt og optimistisk. Det kan også være det hjælper, hvis du tænker på dine tilhørere med glæde – eller hvis du visualiserer din præsentation fra start til slut. Hvordan vil du gerne have den til at være, og hvad skal de tilhørende tænke, når du er færdig?
Indtag scenen og arbejd med sanserne
Der kan være trygt at skabe en såkaldt ”hjemmebanefordel”, når du skal præsentere et emne. Det gør du ved at være bevidst om det at ”indtage scenen”. Noget af det du kan gøre, er at komme i god tid. Få udstyr, papirer, usb-stik etc. på plads. Måske skal du også være sikker på, at du er ved ”scenen” inden den første tilhører kommer. Sæt dit præg på rummet. Indret borde og stole på dem måde, som er bedst for både dig og de tilhørende. Forøg eventuelt sanseoplevelsen i lokalet med tegninger, dufte og musik.
Ritualer og adrenalin
Lige inden du indtager ”scenen”, kan du lave nogle øvelser, som fjerner din overskudsadrenalin. Det kan være dybe vejrtrækninger eller at ryste hænderne. Nogle talere benytter sig af særlige ritualer for at sætte sig selv op. Når du står på ”scenen”, er den din. Accepter din rolle. Lav et mentalt skift til den professionelle rolle. Stil dig klar i neutralstilling og vær bevidst om dit kropssprog. Nu er du klar til at komme med din forberedte og effektfulde indledning. Har du nogenlunde styr på alt dette, og får du trænet godt nok, øger du dine chancer for at komme sikkert og godt i mål med din præsentation.